Διακοπές & πότισμα! Ιδέες για να ξενοιάσεις ανέξοδα!



Φύγε διακοπές χωρίς να νοιάζεσαι για το πότισμα των φυτών σου, χωρίς να δώσεις χρήματα για συστήματα ποτίσματος και κυρίως, χωρίς να χρειάζεται να το αναθέσεις σε κανέναν!



Θυμήσου μονάχα, να δοκιμάσεις την μέθοδο που διάλεξες, λίγες ημέρες/βδομάδες προτού φύγεις, για να σιγουρευτείς ότι αρκεί για τα δικά σου φυτά!
Επίλεξε έναν από τους παρακάτω τρόπους αυτοποτίσματος ανάλογα τα γούστα σου και το διάστημα που θα λείψεις:

Ανάποδο Μπουκάλι
  • Πώς:
Η πιο απλή, διαδεδομένη και φθηνή μέθοδος αυτόματου ποτίσματος. 
Πάρε ένα μικρό ή μεγάλο πλαστικό μπουκάλι νερού (ανάλογα το μέγεθος της κάθε γλάστρας σου), γέμισέ το νερό και τοποθέτησέ το ανάποδα μέσα στο χώμα κοντά στο φυτό σου. 
Εάν είναι μεγάλο δεντράκι, βάλε δυο ή και τρία μπουκάλια.
  • Μυστικά:
Πότισε πρώτα καλά τις γλάστρες σου για να μην πιουν αμέσως όλο το νερό των μπουκαλιών.
Για να μη στομώσουν τα μπουκάλια σου με χώμα και φρακάρει το νερό, μην τα βάλεις τελείως κάθετα αλλά σε γωνία στο χώμα.
  • Διάρκεια:
Επέλεξέ το εάν λείψεις μία εβδομάδα ή λιγότερο.


Βρεγμένο Κορδόνι
  • Πώς:
Μία εξίσου απλή μέθοδος που εάν επιλέξεις το κατάλληλο κορδόνι, να απορροφά δηλαδή το νερό καλά, τότε ησύχασες! Θα χρειαστείς λοιπόν ένα κορδόνι απορροφητικό (σχοινί, σπάγκος από πανί) και ένα μπουκάλι πλαστικό ή γυάλινο σε μέγεθος ανάλογο με το μέγεθος της γλάστρας σου.
Γεμίζεις το μπουκάλι με νερό, το βάζεις δίπλα στη γλάστρα και βυθίζεις τη μία άκρη του κορδονιού στο νερό του μπουκαλιού (να φτάνει μέχρι τον πάτο) και την άλλη άκρη βαθιά στο χώμα της γλάστρας πολύ κοντά στο φυτό σου.
  • Μυστικά:
Πότισε πρώτα καλά τις γλάστρες σου για να μην πιουν αμέσως όλο το νερό.
Για να βάλεις εύκολα τον σπάγκο στο χώμα σπρώξε τον με ένα κατσαβίδι.
Δοκίμασε για λίγες μέρες το κορδόνι σου σε μία γλάστρα για να δεις αν τραβάει νερό και αν παραμένει βρεγμένο. Αν ναι, κάνει μια χαρά!
Εάν το κορδόνι σου είναι πολύ λεπτό, βάλτο διπλό και τριπλό για να είναι παχύτερο και να μεταφέρει περισσότερο νερό στο φυτό σου.
  • Διάρκεια:
Επίλεξέ το εάν λείψεις μία εβδομάδα ή λιγότερο.





Μουλιασμένα Φύλλα
  • Πώς:
Αν κοιτάξεις γύρω σου, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη φύση καθώς τα φύλλα πέφτοντας στη γη, προστατεύουν το χώμα από απώλειες νερού, από το κρύο, τη ζέστη και έτσι αναπτύσσονται τα φυτά και τα δέντρα χωρίς διαρκές πότισμα και φροντίδα. 

Κάλυψε όλες τις ελεύθερες επιφάνειες χώματος γύρω από τα φυτά σου με ένα καλό στρώμα φύλλων που έχεις μουλιάσει στο νερό 2-3 μέρες ή μάζεψε μερικά σαπισμένα φύλλα από έναν κήπο. Η υγρασία τους θα διατηρήσει τα φυτά σου σε τέλεια κατάσταση!

  • Μυστικά:
Πότισε πρώτα καλά τις γλάστρες σου και μετά ρίξε τα φύλλα για να διατηρήσεις περισσότερο την υγρασία τους.
  • Διάρκεια:
Επίλεξέ το εάν λείψεις μία εβδομάδα ή λιγότερο.


Θάψε πάνες και σφουγγάρια!
  • Πώς;
Μην το γελάς καθόλου! Οτιδήποτε απορροφά πολύ νερό, μας κάνει! Πάρε ένα ή δύο σφουγγάρια ή πάνες και θάψε τα μέσα στο χώμα κοντά στο φυτό σου. 

 Πότισέ το πολύ πολύ καλά για να σιγουρευτείς ότι έχει απορροφηθεί αρκετό νερό από τις πάνες ή τα σφουγγάρια σου.
  • Μυστικά:
Πότισε πρώτα καλά τις γλάστρες σου, βάλε μετά τα σφουγγάρια και τις πάνες και μετά ξαναπότισε για να σιγουρευτείς ότι δεν θα πιουν το νερό που συγκρατείται.


Δοκίμασε για λίγες μέρες τη μέθοδο σε μία γλάστρα για να δεις αν χρειάζεσαι περισσότερα απορροφητικά υλικά για να αντέξουν την απουσία σου. 

Π.χ. αν λείψεις 8 μέρες, τότε 8 ημέρες πριν φύγεις ξεκίνα τις δοκιμές σε μία γλάστρα.
  • Διάρκεια:
Επέλεξέ το εάν λείψεις περίπου 10 ημέρες ή λιγότερο.


Στην μπανιέρα!
  • Πώς;
Εάν μιλάμε για λίγες γλάστρες που άνετα χωρούν σε μια μπανιέρα, λεκάνη ή ακόμη και τον νιπτήρα ή τον νεροχύτη, βάλε στον πάτο μια σειρά τούβλα και βάλε τις όλες εκεί. Στη συνέχεια, κλείσε την τάπα και γέμισε την μπανιέρα (ή νιπτήρα ή νεροχύτη ή λεκάνη) με νερό ίσα μέχρι να καλύπτει το ⅓ των γλαστρών σου. Έτσι, τα φυτά θα απορροφούν το νερό που χρειάζονται για όσο διάστημα λείπεις!
  • Μυστικά:
Πότισε πρώτα καλά τις γλάστρες σου, για να μην πιουν το νερό της μπανιέρας με τη μία!
Δοκίμασε για λίγες μέρες τη μέθοδο σε μία γλάστρα για να δεις αν χρειάζεσαι περισσότερο νερό ή αντέχει τις μέρες που θα λείψεις.  Π.χ. αν λείψεις 8 μέρες, τότε 8 ημέρες πριν φύγεις ξεκίνα τις δοκιμές σε μία γλάστρα.
  • Διάρκεια:
Επίλεξέ το εάν λείψεις περίπου 15 ημέρες ή λιγότερο.


Κι άλλα μυστικά:
  • Σκέπασέ τα!
Προτού φύγεις, βάλε τα φυτά σου σε σκιά ή σε ένα αυτοσχέδιο σπίτι από τέντες και υφάσματα ανοιχτόχρωμα. Ναι, χρειάζονται το φως αλλά όσος λιγότερος ήλιος τα “χτυπάει” τόσο λιγότερο νερό χρειάζονται.
  • Ξεχείλισε τα πιατάκια τους!
Για τα γρήγορα διήμερα ή τριήμερα ταξιδάκια σου, πότισέ τα καλά και φρόντισε τα πιατάκια τους να γεμίσουν νερό. Ή εναλλακτικά αντί για πιατάκια, βάλε τα σε ρηχά μπολ γεμάτα νερό για να έχουν απόθεμα νερού και να απορροφούν όσο χρειάζονται για λίγες μέρες.
Καλές και ανέμελες διακοπές!

Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»